Werk-bezoek aan Roemenië

 

Na de eerste wereldoorlog, ging Roemenië 45 jaar gebukt onder een extreem zwaar communistisch regime. Daarna was het nog steeds een land vol natuurlijke rijkdom:  natuurschoon, vruchtbaar land en bodemschatten. De infrastructuur en het democratisch bestuur was echter beneden elk peil. De afgelopen 10 jaar, na de omwenteling, is Roemenië hard doende om weer vooruit te komen, ook juist op het terrein van de besturing van het land.

Terwijl “coöperatie” een “vies woord” is geworden na het vele gedwongen ploeteren voor de staat, moet hierbij ook samengewerkt worden om iets te bereiken.

Roemenië is een land dat zal gaan toetreden tot de Europese Unie en dit stelt ons: Nederland en Roemenië, om met Europees geld projecten uit te voeren.

Zeer recent bezocht een delegatie van de gemeente Overbetuwe dan ook voor het eerst Roemenië, en wel de streek Mărginimea Sibilui, aan de voet van de Karpaten.

Bestuurders uit deze streek waren al een aantal malen bij de gemeente Overbetuwe (voorheen Valburg) te gast en men was heel enthousiast over de manier waarop onze nieuwe gemeente democratisch problemen aanpakt. Het bestuur van het betreffende district in Roemenie heeft n.a.v. deze bezoeken nieuwe wet-en regelgeving ontwikkeld op het gebied van gedragcodes, informatie van burgers en burgerparticipatie.

Deze wetten zijn sindsdien onderwerp van veel discussie in heel Roemenië.

Burgemeester, wethouder, gemeentesecretaris en een ambtenaar van Overbetuwe konden nu ter plaatse discussiëren met het districtsbestuur in Roemenië. Dit werkbezoek werd geheel gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse gemeenten.

De gemeentebestuurders werden bijgestaan door mensen van de stichting Overbetuwe helpt Mărginimea Sibilui, die daar al tien jaar actief zijn en vele projecten hebben ontwikkeld.

Projecten op het gebied van onderwijs, landbouw, bomenkweek en economische ontwikkeling. De economische ontwikkeling wordt vooral bevorderd door het groeiend toerisme, waarvoor de streek zeer geschikt is.

Uit de projecten kwamen een aantal geslaagde samenwerkingsvormen tussen ondernemers voort. Zo heeft boomkweker Mauritz uit ons rivierenland een joint venture met een neiuwe Roemeense boomkwekerij, die in alle opzichten groeit en bloeit.

Ook is er een samenwerking van boeren opgezet met een agrarisch machinepark.

De Nederlandse delegatie van gemeentebestuurders sprak met hun counterparts van een aantal Roemeense gemeentes en oriënteerde zich op hun beleidsplannen.

De betreffende burgemeesters vragen dan vooral om hulp bij praktische zaken als het invoeren van sociale wetgeving en afvalverwerking.

Ook werden twee dorpsraden bezocht, gemaakt naar Overbetuws model.

Het afgelopen jaar hebben deze raden al veel voor elkaar gekregen met steun van hun gemeentebesturen. Wethouder Christa de Bot, die zich in Overbetuwe met de dorpsraden bezig houdt hoorde en zag hoe er op basis van haar voordracht Roemeens werd samengewerkt en was zeer onder de indruk van omstandigheden en prestaties.

Dat onder de indruk zijn gold trouwens voor de hele delegatie en de mensen van de stichting die al vaker in Roemenië waren, toonden zich aangenaam verrast door de snelle nieuwe ontwikkelingen. Deze tonen dat kennisuitwisselingen met bestuursorganen bijzonder nuttig en effectief zijn