De schedelcorrectie  

                                               

De schedelcorrectie

 

Een van onze chiropractors heeft bij u of bij uw kind een verstoring in de beweeglijkheid van de schedel geconstateerd. De klachten waarvoor u de chiropractor bezoekt hangen samen met deze verstoring. Om te voorkomen dat de klachten later terugkeren herstellen we via een schedelcorrectie eerst de beweeglijkheid van de schedel. Daarna starten we de behandeling van de eigenlijke klachten. In deze brochure willen we u uitleggen wat het verband is tussen aan de ene kant de beweeglijkheid van de schedel en aan de andere kant afwijkingen en pijn op diverse plaatsen in het lichaam.

 Geen starre helm

Onze schedel is te beschouwen als een stevige kap die onze hersenen beschermt tegen stoten en schokken. Toch is de schedel geen starre helm. Hij bestaat uit meer dan twintig beenderen die ten opzichte van elkaar een beetje kunnen bewegen. Deze beweeglijkheid bevordert de normale circulatie van hersenvloeistof tussen hersenen en ruggenmerg. Welke processen zorgen ervoor dat de schedelbeenderen daadwerkelijk in beweging komen? In de eerste plaats de tweeduizend keer per dag dat we slikken. Daarbij ontstaat er een relatief sterke opwaartse druk tegen gehemelte, neustussenschot en schedelbasis. Deze druk brengt de schedelbeenderen in beweging. Het tweede proces is de ademhaling. Bij het inademen wordt het ruggenmerg uitgestrekt, de wervelkolom verlengd en de schedel iets vergroot. Bij uitademen gebeurt het omgekeerde. Ook door te kauwen, te zuigen of tanden te knarsen brengen we beweging in de schedel.  

Afwijkingen en klachten

Als de schedelbeenderen niet of te weinig bewegen, leidt dat tot problemen. In het taaie hersenvlies, dat hersenen en ruggenmerg omsluit, bouwt zich dan een spanning op. Dit prikkelt de zenuwen in het hersenvlies. Deze abnormale zenuwactiviteit verstoort de communicatie tussen hersenen, ruggenmerg en spieren. Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat de houdingsondersteunende spieren constant overprikkeld worden.
Deze spieren zijn daardoor meer gespannen en houden minder kracht over voor hun normale werk. Ze bieden het lichaam onvoldoende ondersteuning om een juiste houding te handhaven. Zo kunnen, vaak al in de kindertijd, afwijkingen in de wervelkolom (bijvoorbeeld scoliose) en rug-, knie- of enkelklachten ontstaan. Een ander gevolg van de verstoorde activiteit van de zenuwen in het hersenvlies kan zijn dat leerprocessen belemmerd worden. Dit probleem openbaart zich eveneens in de kindertijd. Deze kinderen kunnen moeite hebben met het aanleren van motorische vaardigheden, zoals open, spreken of schrijven en/of met het aanleren van schoolse vaardigheden, zoals lezen en rekenen. Ook bepaalde vormen van dyslexie kunnen hiermee samenhangen. Tenslotte is hoofdpijn een vaak optredende klacht bij deze ‘schedelstijfheid’.

Oorzaken

  Bij u (of bij uw kind) zit er onvoldoende beweging in de schedelbeenderen. De chiropractor kan u dit in de praktijk laten zien en voelen. Dit probleem kan verschillende achterliggende oorzaken hebben.
Soms is de oorzaak een val of een andere ongeluk. Vaak ook is de oorzaak een moeizaam verlopen geboorte. Als het geboorteproces lang duurt, kan de kinderschedel in het nauwe geboortekanaal zijn natuurlijke beweeglijkheid verliezen. De schedelbeenderen raken als het ware gefixeerd.  
Een te snelle geboorte kan er juist toe leiden dat de schedel onvoldoende in beweging wordt gebracht. Dit geldt ook voor een kunstgeboorte met de keizersnede, de tang of vacuümpomp. Kinderen bij wie de afwijking tijdens de geboorte ontstaat, worden vaak huilbaby’s. Dit huilen heeft een belangrijke functie: de beweeglijkheid van de schedel wordt erdoor gestimuleerd. Ook krachtig zuigen op een speen of duim bevordert de schedelbewegingen.

Behandeling

De chiropractor zal via een corrigerende behandeling de schedelbeweeglijkheid normaliseren. Dit is de basis voor do verdere therapie. De specifieke problemen die de verstoring bij u of uw kind teweeg heeft gebracht moeten daarna afzonderlijk aangepakt worden. Klachten in bijvoorbeeld rug of knieën en hoofdpijn kan de chiropractor zelf behandelen. Voor het verbeteren van motorisch of schoolse vaardigheden verwijzen we u, indien gewenst, door naar deskundigen die in deze problematiek gespecialiseerd zijn.

Uniek in Nederland

 

Om lichamelijke k/achten afdoende te kunnen behandelen is het van groot belang om eerst do achterliggende oorzaak van de klachten op te sporen en weg te nemen. Vanuit deze gedachte­gang heeft chiropractor R. van der Veen D. C. de schede/correctie, waarmee hij tijdens zijn opleiding in Engeland kennismaakte verder ontwikkeld, en in ons /and geïntroduceerd. Vooralsnog is zijn praktijk in Molenhoek (bij Nijmegen) de enige in Nederland waar de schede/correctie wordt uitgevoerd. A/s gevolg van de uitstekende resultaten van deze behandeling bezoeken patiënten uit het hele land zijn praktijk.

 


Hier klikken om terug te gaan
Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci taion


Hier komt een titel
Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci taion


Hier komt een titel
Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci taion